DE LOCATIE

De woningen zijn gelegen aan de bekende rivier de Hollandsche IJssel.

Hollandsche IJssel
De appartementen zijn gelegen aan de bekende rivier de Hollandsche IJssel. De rivier de Hollandse IJssel was oorspronkelijk een zijarm van de Lek. Langs de IJssel werden na de afdamming veel steenfabrieken gesticht. De klei werd daar uit de IJssel gebaggerd en had een samenstelling waarvan alleen de zogenaamde ijsselsteen (kleine, gele steen) kon worden gemaakt. Vanaf Gouda is de Hollandsche IJssel een aanzienlijk bredere stroom. Het laatste gedeelte is verstedelijkt: op de linkeroever ligt Krimpen aan den IJssel en er tegenover Capelle aan den IJssel. Tussen beide plaatsen bevindt zich sinds 1958 de genoemde stormvloedkering, het oudste element van de Deltawerken.

Veerdam
De locatie van het nieuwe appartementencomplex was voor 1958 het drukste punt van Krimpen aan den IJssel, met de veerpont kon je van Van der Ruit naar Capelle aan den IJssel.
Aan het kleine stukje afrit van de IJsseldijk naar de rivierkant werd door het toen nog geringe aantal inwoners de naam “Veerdam” gegeven. Bij de officiële straatnaamgeving, bleef de naam gehandhaafd en werd voortaan met een hoofdletter geschreven “Veerdam”.
De Veerdam was niet alleen het drukste punt, het was ook het voornaamste punt van de gemeente. Daar was immers het postkantoor, het gemeentehuis, de drukkerij en de herberg. Voordat in 1903 het gemeentehuis gebouwd werd, kwam de raad bijeen in de herberg.

1
Krimpen a/d IJssel
1

© Copyright - Veerdam | Wonen tussen een wereldstad en het Groene Hart